In Niger is de “moeder-kind”-kwestie bijzonder belangrijk: met 20 miljoen inwoners op een miljoen km² (30 keer de omvang van België), bedraagt het gemiddelde geboortecijfer 7,2 kinderen per moeder. Daarom vinden er in de kraamkliniek van La Poudrière ongeveer 20 geboorten per dag plaats, met pieken tot 50-70 geboorten per dag. De ontbering is beangstigend: er zijn bijvoorbeeld niet altijd genoeg hechtingen om een keizersnede uit te voeren.

In het algemeen is het RHC La Poudrière het tweede verwijzingscentrum in Niamey. Uitgerust met een honderdtal bedden (ijzeren bedden met een eenvoudige bank), ontvangt het dagelijks meer dan duizend patiënten, waaronder een groot aantal behoeftigen, alle consulten inbegrepen. De afdelingen gynaecologie en kindergeneeskunde zijn de arme neefjes. De enige operatiezaal, de uitslaapkamer, de reanimatiekamer en de kraamafdeling dateren allemaal uit de jaren tachtig. De 37 artsen, 73 verpleegsters, 17 vroedvrouwen en andere fysiotherapeuten werken met verouderde apparatuur die vaak stuk gaat.

ZZG verzamelt materiaal om een container van 60m³ te vullen, specifiek voor de afdelingen gynaecologie, pediatrie en kinesitherapie. 

Op 23 november 2020 kwam de container eindelijk toe op de binnenplaats van het ziekenhuis! Als laatste voorzorgsmaatregel heeft RC Niamey bij het lossen van de container een zeefdrukker gevraagd om het materiaal te stempelen om te voorkomen dat het illegaal zou worden doorverkocht. De lichte schade die tijdens de inspectie in België was ontstaan, is hersteld. Al het materiaal werd officieel overhandigd in het bijzijn van de plaatselijke pers en ik kon getuigen dat het onder de verschillende betrokken diensten is verdeeld.